Отиди на
Форум "Наука"

Разгадаването на „Шифърът на Леонардо”


Recommended Posts

  • Администратор

Разгадаването на „Шифъра на Леонардо”

Прочетох книгата "Шифъра на Леонардо" от Дан Браун и останах малко изненадан от някой негови теории в книгата. Има интрига и доста мистерии в нея както се предполага и от самото заглавие на книгата. Книгата е издадена март 2003 г. Издадени над 10 мил. копия и броят им расте постоянно, засяга голяма част от християнството и неща, който не за известни на голяма част от обществото. Доста увлекателно е направил писателя като събира много неща в една книга и там се зараждат доста неща. Но дали нещата и фактите са истина дори и малкото факти предоставени ни от героите като факти действително достоверни. Този сложен въпрос разкъсва всички прочели романа. Малко книги засягат толкова много въпроси. От една страна защитавана от доста хора а от друга хулена и обвинявана в богохулство и ерес. Или ако е кое е вярно и кое си го е измислил автора? На тези въпроси ще се помъча да отговоря в тази статия за Разгадаването на „Шифъра на Леонардо”.

Ще вървим по стъпките на героите в книгата и ще разшифроваме истината такава, каквато е.

Леонардо Да Винчи е бил и е една от най ако не и най загадъчните фигура в света на изкуството. Той е сътворил две от най известните картини в света „Мона Лиза” и „Тайната вечеря” Той не е имал много картини, колекцията му не минава над 15 шедьовъра , той бил и скулптор, архитект, музикант, инженер и естествоизпитател.Той е използвал кодове и шифри в много от документите си. Често е писал отдясно наляво и въпреки повечето му произведения са били с религиозен характер Леонардо не е бил никакъв християнин. Според някой той е вмъквал послания и загадки в религиозните си картини.

leonrdo1.jpg

Витрувианския човек на Леонардо е съвършена фигурна на човек.Описваща едновременно кръг и квадрат. Той е смятал, че конструкцията на храмовете и сградите трябва да се основава на човешките пропорции на човек, тъй като те били съвършени. Той казва, че с изпънати ръце и крака, човешкото тяло се вписва в идеалните геометрични форми: кръг и квадрат Позата, която Жак Сониер застава за да привлече повече внимание и главно на внучката си Софи.

Mona_Lisa.jpeg

Един от най старите методи за кодиране на послания в картини се нарича „Гематрия”. Този метод приписва числа на буквите. „Мона Лиза” ще бъде представена с това уравнение.

MONA LISA = (13 + 15 + 14 +1) + (12 + 9 + 19 + 1) = 84

Другото име на „Мона Лиза” е „Джоконда”

LA GIOCCONDA = (12 + 1) + (7 + 9 + 15 + 3 +3 + 15 + 14 +4 +1) = 84

Обиколката на картината е 84. И ако съберем числата от името на Леонардо отново се получава 84.

LEONARDO = (12 + 5 + 15 + 14 + 1 + 18 + 4 +15) = 84

Дали загадъчната дама е самият гении?

Има няколко неща който могат да се кажат за „Тайната вечеря”

„Мадоната в скалите” където Софи намира ключа за банката е името дадена на две версии на религиозна картина на Леонардо Да Винчи които представляват Дева Мария седяща с малкия Иисус и Йоан Кръстител. С тях е и ангел за който се смята , че е Архангел Уриел. Картината има формата на триъгълник с връх Дева Мария.

leonardo_the_virgin_of_the_rocks.jpg

DAVI1.JPG

Във втората версия на картината която се намира в Лондон фигурите са малко по големи с ореоли Архангел Уриел не сочи към детето в дясно от Дева Мария , което сега държи кръста на Йоан Кръстител.Кръста може би е добавен по късно от друг художник и е точно обратно на намерението на Леонардо Да Винчи. Тази картина може би е направена да опровергае предната и смисъла и да постави Йоан пред Иисус. Първата е отхвърлена от поръчителите като не представя адекватно идеята за Светото семейство, подслонило се в пещерата в Египет по време на бягството си от Ирод. В романа Софи Нево достига до първата версия на „Мадоната в скалата” чрез анограма, оставена от дядой.И зад тази картина намира ключа към сейфа в депозитната кутия.

Cenacolo550x317.jpg

Голям размер.

В картината „Тайната вечеря” има доста необичайни неща, които не са били характерни за библейската история на това събитие. Смята се, че самият Леонардо се е нарисувал като Юда и е с гръб към Иисус (в десния край на картината). Това го е направил заради голямото си отвращение към Святото семейство и Иисус Христос. Другото доста странно е, че точно в дясно от Христос има един светец, който му показва пръст, показалеца си специалистите наричат това „жеста на Йоан” Също много странно е в страни от Христос седи светец известен като „младия св. Йоан”, но ако се вгледате ще установите, че този „св. Йоан” всъщност е жена. Тя има малка златна верижка, има и бюст. Формата, която образувала заедно с Иисус в композицията е като разперено „ М ” А това „М” съответства Мария Магдалена. Тамплиерите вярвали , че Мария Магдалена е била любовница на Иисус. Това е начина на Леонардо да изрази това схващане. Но всъщност всички си мислят, че гледат „св. Иоан”. Той направо се е забавлявал с хората, който щели да видят картината, защото има една излишна рака с нож в нея насочена към стомаха на един от апостолите доста малко се споменава в разследванията за Леонардо. В картината я няма и всеизвестната чаша „св. Граал” „потира”, от който са пиели всички вино.

Ордена на Сион.Съществуването на този орден станало известно през 1975г, когато в Парижката библиотека било направено смущаващо разкритие.Били намерени документи наречени „Тайните досиета”. Тези досиета разкривали , че членове на тази организация са били Сър Исак Нютон, Виктор Юго а както и предполагате самият Леонардо да Винчи.Според тези документи целта на Ордена е да запази кръвната линия на моравската кръвна линия на европейските тронове.Сятали, че моравските крале са потомци на Иисус Христос, което означава , че се оженил и дал поколение. Целта на обществото била да запази тайната , че Христос не умрял заради греховете ни и че потомците му са сред нас.

Много мистерия има в рицарите Тамплиери особено в началото им. Орденът е основан след Първият Кръстоносен поход. Около 1118г. деветима френски рицари всички свързани с двора на графа на Шампан, поели към Светите земи с мисията да защитават пътищата и маршрутите на поклонниците, за да могат безопасно да посещават Светите места има причина да се вярва , че това е било прикритие за истинската мисия на Темплиерите , да намерят нещо. Има сигурни доказателства , че те са копали под храмовото възвишение и са открити артефакти от тези разкопки. Девет години са прекарали в копане на оригиналното място на библейския храм на Соломон.Но той бил разрушен отдавна , те вярвали ,че във времена опасни за църквата свещениците скривали ценностите в скривалища под земята. Вероятно Светия Граал също е оцелял в подземията на храма. Те са открили нещо там ровейки в пръста, какво е то не се знае, но се счита, че било много важно.

Никой не знае със сигурност и каквото и да е не се знае откъде е дошло.Някой от версиите за това какво са намерили Темплиерите, че може да са документи, Кивота на Завета, Светия Граал (каквото и да е) и много други.Каквото и да е със сигурност са имали някаква тайна.

Темпъла или Храмовата църква разположена между Флийт стрийт и река Темз, е архитектурен обект от 12 век което се използва и до днес за богослужение.Построена от рицарите темплиери в Лондон на това място, първоначално определено като място за сбирка на Ордена.Тя се състои от две части първата наречена „кръглата църква” и прелепена към нея правоъгълна част наречена „олтара” .Построена на 10 Февруари 1185г. В действителност статуите съществуват…..

Това е първа част от Разгадаването на „Шифъра на Леонардо”. Има още много загадки който ще се разкрият и любопитни факти, но засега е това.Ще го продължа утре а дотогава мислете над това и ако нещо ви заинтригува до такава степен , че искате да нзаете подробности около него просто посочете кое и ще поясня повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

418_1.jpg

Цялата книга е една голяма загадка.Това на е първата книга в която се разказва за тези история,просто авторът на „Шифъра на Леонардо” Дан Браун е преразказал тази неща ("Светата кръв и свещеният Граал", публикувано през 1982 г. ). За някои неща не можах да повярвам, че са изстина но като помисля малко повече и като се разровя и се убеждавам, че е така.Примерно прогресията на Фибоначи

1-1-2-3-5-8-13-21 от нея се извежда едно много специално число:

1.618 - числото ФИ. Робърт Лангдън обяснява, че това число се среща на всякъде по света и за това числото е свещен но.

Забележете, че в LA GIOCCONDA хоризонтът се разминава, това не е случайно нещо е заличено.В книгата пишеше, че едната част на лицето на Мона Лиза е приличало на мъж, а другата на жена .До колкото знам всички произведения на Леонардо да Винчи са свързани в едно.По онова време църквата е била много властна.Тя искала да се забрани култа към боговете и май успяла. Много известни творци разказвали на света легендата за Светия Грал тайно в своите творби.

Da_Vinci_The_last_supper_detail_Da_Vinci_code.jpg

Също е много интересно е символите за мъжа и жената.Сега ги знаем като кръгче с копие насочено на дясно е на мъжа , а на жената кръгче с плюс насочен на долу тогава са били ^ мъжки V женски

„затворена" форма. - Символизира мъжкото начало

m.GIF

Това е потирът, който представлява женското начало.

j.GIF

Ако ги слеем се получава... Соломоновият пе..

s.GIF

Острието и потирът.

Съчетани в едно.

Соломоновият печат... съвършеният съюз на мъжко¬то и женското начало... символът на светая светих... където се смятало, че живеят мъжкото и женското бо¬жество Яхве и Шекина.

Това стихотворението сочи към „Рослин"

— Под Розлин тя е скрита най-подир, над нея варди острие с потир. От майстори покрита с чудеса, почива тя под звездни небеса....

.... Le pyramide inversée..

pic21.jpg

ima1ges.jpg

http://www.davidphenry.com/Paris/paris153_fr.htm

Обърнатата пирамида в Лувъра

.... Въздухът стана по-сту¬ден. Когато стигна долу, Лангдън продължи по дългия тунел -под двора на Лувъра, водещ към Le pyramide inversée.

В края на тунела влезе в по-голямо помещение. Точно пред него сияеше увисналата над пода обърната пирами¬да - поразителен V-образен силует от стъкло.

Потирът.

Погледът му проследи стесняващия се край до върха, стигащ на по-малко от два метра от пода. Малката фигу¬ра се намираше точно отдолу.

Миниатюрна пирамида. Висока по-малко от метър. Единствената структура в този колосален комплекс с та¬кива малки размери.

Описвайки огромната колекция на Лувъра от произ¬ведения на изкуството, свързани с Богинята-майка, Лан¬гдън мимоходом споменаваше за тази скромна пирами¬да. „Самата миниатюрна фигура излиза от пода като връх на айсберг - връх на гигантско пирамидално подземие."

Огрени от меката светлина на мецанина, двете пира¬миди бяха обърнати една срещу друга и върховете им почти се докосваха.

Потирът отгоре. Острието отдолу.

„Над нея варди острие с потир."

Лангдън чу думите на Мари Шовел. „Някой ден ще ви осени."

Той стоеше под древната Линия на розата, заобиколен от произведенията на майсторите. „Какво по-подходящо

място е можел да избере Сониер?" Най-после разбираше истинския смисъл на стихотворението на великия ма¬гистър. Лангдън вдигна очи през стъклото към велико¬лепната звездна нощ.

„Почива тя под звездни небеса."

Като шепот на призраци в мрака отекнаха забравени думи. „Търсачите на Светия Граал всъщност искат да коленичат пред костите на Мария Магдалина. Да се по¬молят в нозете на прогонената."

Обзет от внезапна почит, Робърт Лангдън падна на колене.

За миг му се стори, че чува женски глас... мъдростта на вековете... шепнещ от земните дълбини.

--------------------------------

Шестото клеймо

3984_1.jpg

http://knigibg.com/book_inside.php?book_id...e9e7c0688945cf1

Редактирано от Bathory
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В очакване на “Шифърът на Леонардо”

03.01.2006 г.

На пръв поглед “Шифърът на Леонардо”, който бе заснет в Европа през лятото на 2005 г., е класически холивудски проект. Всички съставки са на лице: литературен бестселър (едноименния роман на Дан Браун), продаден в 36 млн. екземпляра, “Оскар”-ов екип (Акима Голдсман като сценарист, Рон Хауард на режисьорския стол и абонирания за статуетката Том Ханкс, който се превъплъщава в ролята на Робърт Лангдън, харвардски професор, който е основен персонаж в тази история). Продуцентската компания “Sony” изглежда държеше всички козове за един изключителен успех.

Но “Шифърът на Леонардо”, чиято американска премиера е предвидена за 17 май 2006 е напът да се превърне в доста усложнено упражнение. Сценарият се пази ревниво. Забранен е достъпът на външни хора до снимачната площадка. И всеки член на екипа е трябвало да подпише клауза за поверителност. Според някои служители на компанията тази тайнственост е свързана с мистериозната природа на самия сюжет. Още преди началото на снимките например продуцентите Брайън Грейзър и Джон Кейли получават писма от Католическата лига и организацията “Опус Деи”, които изразяват опасения по отношение на филма. От “Sony” са се консултирали с религиозни експерти дали са възможни известни модификации, които компанията да направи в сюжета, за да не шокира прекалено вярващите. И са получили съвет да превърнат отправната точка за брака на Исус и Мария Магдалена по-двусмислена и да махнат името на “Опус Деи” от сценария. Желанието било да се “олекотят” някои идеи от книгата и те да се представят повече като възможни теории, а не като факти. Дали сценаристът Акива Голдсман е взел под внимание тези препоръки не е ясно, въпреки, че компанията твърди, че филмът ще бъде трилър и религиозният аспект е минал на заден план. И все пак Уесминстърското абатство например е отказало да стане терен за снимки под предлог, че книгата е “теологически зловредна”...

Разбира се промените в интригата на един толкова популярен роман могат да разгневят милионите запалени читатели. Дали е надделял стремежът към създаването на “развлекателен филм” или страха от ограничения в показа?!

Нет Фокус

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да разбуля малко истината...такава няма!

Има много религии в които "мъжкия или женския потир" както се казват в тази книга и сигорно в още няколко са обожествявани, синволи на други църкви.

m.GIF

Това е триягълника на бога светата троица (Бог Отец, Бог Син, Бог Дух Свят), може да го забележите в почти всяка православна църква много често се изобразява в Окото Господне.

j.GIF

Това е триягълника на дявола.

Затова е и обърнатата Пентаграма...обарнатия кръс и други с този знак са известни и Y-M-C-A не изкам да се спускам в подробности, че някои ще си направят лошо впечатление за сайта.(В най скоро време ще има раздел религия в които може да се обсъждат нашироко някои проблеми...

s.GIF

Талисмана на еврейската религия е шестокрайната звезда или иначе казано тетраграма.

Тя като пентаграмата може да бъде и положителна и отрицателна в в кабала е обяснено нейното произлизане което аз ще обясня в някоя статия в сайте след време...

Та както виждате това е една малка част от книгата която аз опровергах...цялата книга се основана от други различни теории и книги които никои не може да докаже, че са истински...Ордена на Сион се споменава за пръв път през 70-те години на миналия век и не се знае със сигорнос какво е представлявал...ако е истина Леонардо Да Винчи е бил от главните в този орден, а се смята, че емразел Семейството Господне как човек които закриля точно това семейство което ненавижда...???

И всичко това което е обяснено в книгата за Ордена на Сион се сабира от две организации, а според мен от повече "Пазителите на Храма" (Темплейрите) и "Катарите" които са били по известни като "Добрите Хора"

Има още много, но нямам време в момента да се обяснявам всичко това е една малка част от "конспирацията на църквата"....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересни книги

Истината за шифъра на Леонардо - Разбулените тайни

3625_1.jpg

Бил ли е Иисус женен за Мария Магдалена?

Наистина ли църквата се е опитала да прикрие човешката му същност?

Има ли укрити евангелия?

Дали съществуват документи, които подкрепят тези твърдения?

Исторически факти, или мистификации стоят в основата на бестселъра "Шифърът на Леонардо"?...

Отговор на тези и стотици други библейски въпроси дава иторикът Барт Ърман. Той е ръководител на катедра по религиозни изследвания на университета "Чапъл хил" в Северна Каролина, професор е по ранно християнство и пише за авторитетното издателство "Оксфорд юнивърсъти прес".

Повече информация за него например на:

http://www.unc.edu/depts/rel_stud/faculty/EhrmanCV1.html

http://knigibg.com/

------------------

Прозрението на Тамплиерите - Тайните пазители на истината за Иисус

4133_1.jpg

Лин Пикнет и Клайв Принс са автори на бестселърите „Конспирацията Старгейт” и „Предизвикателството на Леонардо да Винчи”.

В настоящето историческо разследване те тръгват по следите на загадъчния свят на франкмасони, катари, тамплиери и различни окултни общества, за да разкрият истината за тайнствена прикрита религия, създадена през първото столетие сл. Хр. и оцеляла до наши дни...

Описвайки етапите на своето изследване през времето и пространството, авторите ни предлагат учудващо нова гледна точка за истинските мотиви и личности на създателите на християнството - Йоан Кръстител и Мария Магдалина - както и тяхната действителна историческа роля...

Резултат на усърдно разследване и точно документиране на фактите, книгата „Прозрението на Тамплиерите” представя загадъчната, прикривана през вековете история, закодирана в произведенията на изкуството и дори във величествените готически катедрали па Европа!

Изводите от тази книга биха могли да разклатят представите за историческата достоверност на събитията отпреди две хиляди години!

http://knigibg.com/

------------------------

Светата кръв и Свещеният Граал

3874_1.jpg

Най-разтърсващата тайна за последните 2 хилядолетия!

Шокиращият световен бестселър, преработен и осъвременен с експлозивни нови разкрития!

Първото издание на „Светата кръв и Свещеният Граал” преди 20 години разтърси из основи света и предизвика бурни реакции, чието ехо все още отеква отеква в Западния свят. Заключенията, до които достигат авторите, както и новият материал в настоящото преработено и осъвременено издание, са убедителни и за мнозина ще бъдат шокиращи, дори опасни!

Каквито и да са възгледите ви обаче, няма да можете да оставите тази книга!

" Добре документирани, проучени и често зловещи факти!..."

Оксфорд Таймс

" Една от най-полемичните книги на XX век!..."

http://knigibg.com

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Незнам дали разбра защо написах горния ми посто, но пак ще кажа...

Това са изцяло само догатки предположения и една голяма конспирация против църквата!

Книгите са много хубави найстина, но не може веднага да се втурнеш и да вярваш на всичко прочетено в подобни издания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може да са догатки предположения може и да не са ....

Знам, че не всичко е истина но трябва да се вярва в нещо дори да е фалшиво.

Според мен не може да се твърди, че не е изстина докато не се прочетат... всичко е тръгнало от една книга „Светата кръв и Свещеният Граал” Дан Браун е преразказал и тук тъме е поукрасил „Шифъра на Леонардо” и затова ще го съдят много хора. Авторите на „Светата кръв и Свещеният Граал” са доказали своята теория с много доказателства

Ще разкажеш ли за „Пентаграма...обарнатия кръс и други с този знак са известни и Y-M-C-A” малко по подробно и за другите неща в по горният ти пост защото са интересни когато имаш време.

Редактирано от staf
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Всеки има право да вярва в каквото си иска, но тук става вапрос за достоверноста на книгата и аз мисля, че човек не трябва да се втурва да вярва на всичко написано в тази и други подобни книги.

Всичко може да се провери има една книга "Ключ към "Шифъра на Леонардо" в нея се разкрива цялата истина...

За ВЕЛИКА БОГИНЯ МАЙКА

Основно божество в тракийската религия. Самозаченала, ражда сина си - Слънцето. По този начин е постигнато космическото равновесие, обяснени са природният цикъл и кръговрата живот-смърт, защото след раждането на Слънцето Великата богиня майка започва да се съединява периодично със сина си. Покровителка на плодовитостта и плодородието, на жените майки и стопанки, но и на девиците, пазителка на култа към Слънцето и живия огън, покровителка на животните и лова и др.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Администратор

„Шифърът на Леонардо” – откраднат?

pic5029.gif

Писателят Дан Браун бе обвинен в плагиатство за „Шифърът на Леонардо” само дни, след като бе оправдан от Лондонският Висш съд по друго подобно обвинение.

Руският специалист по история на изкуствата доктор Михаил Аникин, експерт по Леонардо Да Винчи, иска извинение от Браун и половина от парите, които е донесла книгата. Ако до един месец Браун не се съгласи с тези условия, Аникин твърди, че ще го съди едновременно в САЩ и Русия за всички приходи от „Шифърът на Леонардо”.

Аникин твърди, че в своята книга от 2000 г. „Леонардо Да Винчи: Теология в рисуването” доказва, че Мона Лиза е алегория за Христианската църква. Аникин твърди още, че през 1998 е обсъждал своите идеи за картината с експерти от Хюстън, Тексас – един от които го е попитал, дали може да разкаже за тях на Браун. Руснакът се съгласил, той и идеята му да бъдат „споменати в някаква книга”, но повече не чул нищо по въпроса.

Аникин разказа и че бил нарекъл своята теория „Шифърът на Леонардо”(The Da Vinci Code). Аникин сподели, "Когато прочетох книгата, бях шокиран от ниското й качество и от това, че бяха използвани моите идеи. Тази книга сипе лъжи за църквата, което обижда моята нравственост."

Миналия петък, стана ясно, че Браун не е нарушил авторски права и не е плагиатствал „Шифърът на Леонаррдо” от книгата от 1982 „Свещената кръв” и „Светия граал” от Майкъл Бейджънт и Ричард Лий. Филмовата адаптация по бестселъра, с режисьор Рон Хауърд и с участието на Том Ханкс и Одри Тоту тръгва по кината през май

Нет Фокус

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Честно казано смятам, че Дан Браун е просто човек с доста голямо въобръжение и не се аргументира особено много в книгата си, но това е разбира се моето мнение. Всеки сам решава в какво да вярва и какво да чете! Относно това, че има само предположения и догатки. Само това ще има в тези книги, какво друго може да има. На мен затова ми харесва "Светата кръв и Свещеният Граал", освен че се аргументират, те обясняват че всичко е само предположения.

Цитат 1: "Упрекваха ни също така, че сме правили предположения. И ние с готовност си го признахме. Твърдяхме, че написаното от нас не бива да се разглежда като нещо повече от хипотеза, а хипотезата задължително почива върху предположения."

Цитат 2: " "Не можете да докажете своите заключения". Това е още едно от обвиненията, отправяни към нас от телевизионни водещи и критици теолози, като че ли очакват да представим клетвена декларация, подписана лично от Исус, надлежно пронамерована и нотариално заверена. Разбира се, че не можем да "докажем" заключенията си. Както непрекъснато повтаряме в самата книга, ние просто предлагаме една хипотеза. Ако можехме да я "докажем", тя нямаше да има прения, а само сензационно откритие и неоспорим факт. И какво в края на краищата означава днес понятието оригинално "доказателство"? Може ли да се намери такова "доказателство" по който и да е въпрос в Новия завет? Очевидно не. Доколкото това засяга Новия завет, в него нищо не може да бъде "доказано". Не може дори да се "докаже", че Исус е съществувал като историческа личност. Някои автори както в миналото, така и сега твърдят - понякога доста убедително, - че не е. "

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Честно казано смятам, че Дан Браун е просто човек с доста голямо въобръжение и не се аргументира особено много в книгата си, но това е разбира се моето мнение. Всеки сам решава в какво да вярва и какво да чете! Относно това, че има само предположения и догатки. Само това ще има в тези книги, какво друго може да има. На мен затова ми харесва "Светата кръв и Свещеният Граал", освен че се аргументират, те обясняват че всичко е само предположения.

Цитат 1: "Упрекваха ни също така, че сме правили предположения. И ние с готовност си го признахме. Твърдяхме, че написаното от нас не бива да се разглежда като нещо повече от хипотеза, а хипотезата задължително почива върху предположения."

Цитат 2: " "Не можете да докажете своите заключения". Това е още едно от обвиненията, отправяни към нас от телевизионни водещи и критици теолози, като че ли очакват да представим клетвена декларация, подписана лично от Исус, надлежно пронамерована и нотариално заверена. Разбира се, че не можем да "докажем" заключенията си. Както непрекъснато повтаряме в самата книга, ние просто предлагаме една хипотеза. Ако можехме да я "докажем", тя нямаше да има прения, а само сензационно откритие и неоспорим факт. И какво в края на краищата означава днес понятието оригинално "доказателство"? Може ли да се намери такова "доказателство" по който и да е въпрос в Новия завет? Очевидно не. Доколкото това засяга Новия завет, в него нищо не може да бъде "доказано". Не може дори да се "докаже", че Исус е съществувал като историческа личност. Някои автори както в миналото, така и сега твърдят - понякога доста убедително, - че не е. "

:)

Ади, ади Иисус е съществувал като историческа личност е 1000% сигурно.

За Дан Браун мога да кажа същото като теб, че е имал въображение и малко време да понапише книга на която доста хора повярваха, но не означава, че е истина.

В горните постове показваме, че повечето неща (да не кажа всичко) е ползвал от други източници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Cracking, аз също вярвам че Иисус е съществувал, просто цитирах по какъв начин се защитават авторите. :) Честно казано вече въобще не знам на какво да вярвам и на кого да вярвам, всеки твърди различни неща, всякакви книжки с различни твърдения и съответно в моята глава пълен ХАОС :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честно казано много се гневя на тези ,които сега искат права, обещетения и т.н.Всичко,както винаги е за пари.Защото ако книгата нямаше успех никой (сигурен съм) нямаше да обърне внимание дали Браун е използвал думички от книги или дадена теория,казана някъде си и някога си.Толкова е смешно! Изведнъж този и онзи си искат авторските права - е това е малко...как да се изразя-странно при всички случаи.Ако нямаше приходи от милиони - нито дума нямаше да се повдигне,ама нали трябва някой да намаже още.Хубаво,да правят и казват което пожелаят,на мен книгата ми хареса и теориите в нея ще бъдат запомнени,като написани в книгата на Дан Браун -това е истината.

"Светата Кръв и Светия Граал" е превъзходна книга ,една от любимите ми и съм я чел ,като излезе на пазара още в началото на 90-те.Но авторите й вече се превъзнасят ...

Що става дума за Евангелията ,за Иисус и Магдалина (МагдалЕна не е правилно) то аз се убедих не от тази книга ,че Църквата е скрила многооо неща .Бих могъл да пиша още и т.н. ,но поради технически причини се оттеглям засега.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Честно казано много се гневя на тези ,които сега искат права, обещетения и т.н.Всичко,както винаги е за пари.Защото ако книгата нямаше успех никой (сигурен съм) нямаше да обърне внимание дали Браун е използвал думички от книги или дадена теория,казана някъде си и някога си.Толкова е смешно! Изведнъж този и онзи си искат авторските права - е това е малко...как да се изразя-странно при всички случаи.Ако нямаше приходи от милиони - нито дума нямаше да се повдигне,ама нали трябва някой да намаже още.Хубаво,да правят и казват което пожелаят,на мен книгата ми хареса и теориите в нея ще бъдат запомнени,като написани в книгата на Дан Браун -това е истината.

"Светата Кръв и Светия Граал" е превъзходна книга ,една от любимите ми и съм я чел ,като излезе на пазара още в началото на 90-те.Но авторите й вече се превъзнасят ...

Що става дума за Евангелията ,за Иисус и Магдалина (МагдалЕна не е правилно) то аз се убедих не от тази книга ,че Църквата е скрила многооо неща .Бих могъл да пиша още и т.н. ,но поради технически причини се оттеглям засега.

За подобни теми се осланям единствено да светото писание, а не на някакъв, който прочел 5-6 книги и заимствал от тях съчетавайки това с лека интрига.

Както каза всичко се прави за пари, но хората постоянно се объркват от тези "нови" открития и не могат да разберат кое е истина и кое не, като всяка година излизат "нови доказателства". И съм обеден, че най добре и самата истина се крие там кадето всички вярващи досега са я научавали. Винаги ще има противници и проповедници на различни течения искащи промяна с която да манипулират хората.

А отностно да си търсят правата на книгите от които е заимствал Дан Браун са напълно основателни действията им да го съдят. И аз да съм и аз ще го съдя.

Книгата за мен беше наистина много интересна, но преди да я прочета бях чел много ама много малко подобна литература, а сега смятам книгата за незаслужено уценена толкова високо както и авторът и ;) Има толкова по стойностни книги. И това не го казвам като човек чел много, а точно обратното, но след като отсега с толкова малко "книжовен" опит го мисля то явно след време още по силно ще го чувствам :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Еми "Светата кръв..." е много по-ценна от тази на Дан Браун,но ми писна някой да се сеща по никое време за правата си...."

Да наистина много е ценна тази книга.Тя е като някоя енциклопедия пълна с много исторически факти и научно исторически доклади.Препоръчвам ви на тези които не са я чели да я прочетат.

Редактирано от staf
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Напоследък излязоха няколко книги,като Шифъра.Стана модерно да излизат подобни писания.Свикнах да ги чета само,като книги.не че не се интересувам от тамплиери и т.н.Това ми е любимата част от историята,любима тема.Но не мога да остана ей така.Знаете ли -Шифърът и подобни книги са висша проява на авторов егоизъм.Той има свои убеждения или не -важното е ,че го е написал.И трябва да носи последствията пред милиони хора,които са се разколебали във вярата си.

Сега ще ви кажа една теория ,според ,която тамплиерите са искали,заедно с мюсюлманските духовници( с които е доказано,че имали връзки) са искали да обединят религиите,защото в крайна сметка всички вярваме в един Бог.Аз вярвам в Аллах,вие в Иисус.Но това не е важно.Важна е вярата.И осъзнах ,че всичко е свързано,че за една година съвсем "случайно" излязоха книги с антицърковна насоченост.И тези книги разколебават хората.Ето защо това е егоизъм-най-лошият егоизъм.Защото никой няма право да отнема надеждата на хората.Хора,които преди ден са вярвали в нещо,а то сега се оказва невярно.Нямат право.Каквато и да е истината,нека да остане за някои,защото вече е късно да се казват неща от подобен род.Хората имат нужда от вярата си.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Виж за темплейрите най важното са били парите и точно те са ги погубили. Това обединяване на религиите за което говориш е невъзможно и не е тук темата да пиша по този въпрос. Всичко е било с цел придобиване на повече пари - повече хора повече пари. Тези въпросни книги не са нищо повече от една гола измислица на която "вярващите" започват да се осланят. Това, че не са ни най малко запознати ги кара да вярват на поредният бестселър. Това въобще не са вярващи хора. Точно заради това и всяка християнска общност е против тази книга, а и сега филм, защото хората (раята) са неуки (както винаги) и вярват на първият Долчино, който ги поведе дори и към грешните си убеждения. Това за егоизма е напълно вярно, защото писателят иска единствено и само да спечели пари, а че хората започват да се съмняват в досегашните убеждения на него не му пука.

Защо всеки казва "прочети нещо на Дан Браун – нaй-добрия писател". Това придобито мнение излиза от не четене и след толкова нашумелия "писател" няма как да не се прочете нещо от творенията му. Но никой не казва "прочете Дюма, Умберто Еко, Жул Верн, Джaк Лондон и т.н. и т.н.

Бях чул, че имало книга подобна на "Шифара" от БГ автор и се отнасяла за Богомилите, да си я чел или да знаеш за нея нещо?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чувал съм, че Мона Лиза наистина е мъж. Някакви спецове сканирали картината и се оказало, че това са перфектни мъжки черти. По онова време хомосексуализма е бил доста разпространен и дори женени мъже са изневерявали на жените си с мъже.

Също съм слушал, че според Корана, Исус не бил умрял на кръста. Бог бил направил така, че друг човек да приличиа на Исус и те убили двойника, а Исус се оженил и имал деца. За това сириеца нека да каже.

Гледах филма и ми хъреса, въпреки, че го гледах на английски, а то повечето филм беше на френски и италиянски и някои неща малко ми убегнаха. На Дан Браун съм чел книгата Digital Fortress - на български би трябвало да се превежда "Дигитална крепост".

0312335164.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Шифърът на Леонардо: измислица, грешки и лъжа

Френският Le Figaro съпоставя версията на автора на романа – Дан Браун и фактите.

В предговора към романа си Дан Браун пише, че тезите му за по-късното обожествяване на Иисус и неговият брак с Мария Магдалена, се потвърждават от реални факти. Вестник Фигаро публикува статия, съпоставяща “фактите” на Браун с истинските.

Били ли са женени Иисус и Мария Магдалена?

Версията на Дан Браун:

Позовавайки се на апокрифното Евангелие от Филип (“И беше спътница на Спасителя Мария Магдалена. Христос я обичаше повече от всички и често я целуваше по устата”), авторът на романа твърди, че Иисус и Мария Магдалена са били мъж и жена. Мария Магдалена, на която Иисус поверил ръководството на Църквата, била отстранена от Петър и избягала във Франция с дъщеря си, от която произлязла династията на Меровингите.

В действителност:

Никъде не се казва, че Иисус и Мария Магдалена са били женени. Що се отнася до целувките, трябва да се има предвид, че Евангелието от Филип (дошло до нас като фрагменти) не е повествование за живота на Иисус, а съвкупност от думи и алегории. Прегръдката и целувката означават предаване на Божественото дихание на посветения. В друг гностически текст “Евангелие от Яков”, възкръсналият Иисус посвещава в тайната Си Яков, наричайки го “Свой възлюбен” и целувайки го в устата. В този контекст Мария Магдалена е представена по-скоро като най-добрата сред учениците Му, отколкото като любовница на Христос. Според каноническите евангелия, Мария присъства при разпятието (Йоан, 19:25). Тя е първата, на която Иисус се явява след смъртта Си (Матей, 28:5-10; Йоан, 20:11-18). За това споменават и другите двама евангелисти – Марко и Лука. По този начин в раннохристиянската традиция на нея й се отдава особено място. Въпреки че за нея не се споменава в Деяния на Апостолите и Посланията на Павел, фигурата на Мария Магдалена постепенно става значима за християнските общини. Бившата грешница, станала светица, въплъщава една от формите на женската святост, заедно с Дева Мария – архетип на майката и девицата. Да отбележим още, че “митичната” Мария Магдалена се явява съчетание на три жени, споменаващи се в каноническите евангелия – Мария от Магдала, от която Иисус изгонил седем бяса, Мария от Витания – сестра на Марта и Лазар и Мария-грешницата, които помазала нозете на Иисус с миро. Истории от V в., в частност, предадени от Жак де Воражин в “Златната легенда”, намекват за пребиваването на Мария Магдалена в Прованс, в място, наричано днес Сен-Мари-де-ла-Мер. Мнението е, че тя се е заселила в пещера в гората Бом, превърнала се още в Средновековието в място за поклонничество. Реликви, открити в ХІІІ в., са признати от Ватикана като автентични. В днешно време се провеждат археологически разкопки с цел да се отдели легендата от реалната история. Хипотезата за това, че Мария Магдалена е имала дъщеря от Иисус, разбира се, се явява пълна измислица.

Бил ли е Иисус обожествен от Константин?

Версията на Дан Браун:

император Константин разпоредил да бъде съставен текста на Новия Завет, от който да бъдат изключени всички Евангелия, споменаващи за човешката същност на Иисус, като приоритет се отдавал на това, което изобразявало Неговата божественост. В този смисъл Иисус бил избран за Бог на Никейския събор през 325г., в резултат на гласуване.

В действителност:

В посланията на Павел, датирани от 48 г. вече се съдържа утвръждаване на божествената същност на Иисус: “...и един Господ Иисус Христос, чрез Когото е всичко, и ние чрез Него” (1 Кор., 8:6). “...Който е образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание, понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята...” (Кол., 1:15-16). През 112 г. римският губернатор Плиний написал, че “християните имали навика редовно да се събират преди изгрев...за да почитат Христос като Бог”. Цитат от Отците на Църквата – Игнатий, Ириней, Климент Александрийски и др., представящи Иисус като Бог са твърде много. Тъй като в първите векове се разпространявали и много ереси, малко по малко съдържание на християнската вяра е било определено от Църквата. По молба на епископите, Константин е свикал първия Вселенски събор, резултатът от който е била появата на Никео-цариградския символ на вярата.

Император Константин не се е занимавал със създаването на официална християнска Библия. Канонът за християнското Свещено Писание се е оформял през ІІ, ІІІ и ІV век, т.е. и до и след управлението на Константин.

Критериите за подбор са били древността на текстовете, връзката им с апостолите, истинността на провъзгласяваната вяра. Ръкописите от Мъртво море (известни като Кумранските ръкописи), на които се позовава Дан Браун, не говорят нито за Иисус, нито за християнството. А ръкописите от Наг Хамади, датирани от ІV в. и открити едва през 1945 г. представляват сами по себе си цяла библиотека от апокрифни текстове. Написани между ІІ и ІV век, те се явяват по-късни текстове от каноническите Евангелия. Белязани с печата на гностицизма, проповядващ дуализъм на душата и тялото, насочени към тесният кръг на “посветените”, те не са включени в Новия Завет, тъй като са в противоречие с посланието за въплътения Бог, чиято “функция” е да бъде универсален.

Явява ли се Орденът на Сион пазител на секретни документи?

Версията на Дан Браун:

Тайната на брака между Иисус и Мария Магдалена през вековете е била пазена от Ордена на Сион – тайно общество, създадено от Годфроа де Буйон през 1090 г. Негови членове били Леонардо да Винчи, Ботичели, Нютон, Виктор Юго и Кокто.

В действителност:

Орденът на Сион е просто една асоциация, която е създадена едва на 25 юни 1956. Цялата история е изфабрикувана от един единствен човек – Пиер Плантан. Името “Сион” не идва от Обетованата земя, а от името на хълм, в близост до който живее Плантан. Целта за създаване на асоциацията, заявена в документите за регистрация, е понижаване на цените на строителството в района на селото, където тогава живее този човек.

Послепис: Вече има няколко документални филма, които разглеждат версията на Браун и я сравняват с фактите. Може да гледате документалния филм по програма Discovery: “Кодът на Да Винчи – разсекретен”.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

всъщност, доколкото съм чувала не просто има мъжки черти Мона Лиза, ами самият Леонардо Да Винчи е нарисувал себе си с женски черти, т.е. Мона Лиза е Леонардо само че като жена....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Ами аз случайно попаднах на този форум и тъй като наскоро прочетох "Шифърът на Леонардо" ми стана интересно и прочетох всички мнения. И честно казано имам малко възражения. Първо искам да кажа че аз съм много набожна. Вярвам в божествеността на Исус Христос. Не бих си променила мнението заради една книга, но все пак си разсъждавам над нея.

Първо. Ужасно е да казвате че Дан Браун е писал, че Мария Магдалина е била любовница на Исус Христос като там съвсем ясно пише че му е била жена, съпруга, спътница... Вярно е че никъде в Библията не го казват това, но и Тибинг от книгата казва, че ако вярваме на Библията, която е създадена от човека, защо да не вярваме на тези изгубени писания, които са били забранени от църквата. А и както много хора дотук и аз казвам, че тези автори единствено са правили предположения. Вече за потомство не съм толкова убедена, а и така и не разбрах кое е доказателството че Магдалина е бил Светият Граал. Доколкото разбрах, защото тя е съдържала царската кръв на Христос в утробата си - демек детето им.

Относно божествеността на Исус Христос. Вярно е че през 313 година в Рим е имало много размирници по отношение на религиите. Точно тази година Константин е подписал Миланският едикт в Милано, в който се казва, че християнството може да се изповядва свободно. След жестоките гонения на Диоклециян християните се борят за права. А въпроса е бил "Кой е Христос ?". Християните твърдели че той е син на Отца. Докато римляните не можели да приемат това-те са били езичници... но както и да е. Според предположенията на авторите на тези книги Константин е гласувал за това дали Христос е божество или просто пророк. За мен това е напълно абсурдно и няма нужда да го доказвам, защото както сами виждате в този форум е вече обосновано с факти от Bridget.

Доколкото зо Ордена на Сион единственото което знам е това от книгата. Но точно преди книгата е написано нещо:

" Тайната европейска организация Орденът на Сион, основан през 1099 е напълно реална. През 1975 г. в парижката Национална библиотекабяха открити пергаменти известни като "Тайните досиета", в които се посочват много братя от Ордена на Сион, например сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго и Леонардо да Винчи. "

След това Дан Браун е написал малко за Opus Dei и че "всички описания на произведения на изкуството, сгради и тайни ритуали в този раман са действителни"

Не знам откъде имате информация за Ордена на Сион, но Дан Браун ясно е написал, че това са си ФАКТИ!

Интересна книга. Струва си да я прочетеш, да видиш нещата от друг ъгъл. Но не е хубаво само съградено на някакви предположения да започнете да вярвате в нови неща и едва ли не да се откажете от традициите в които са вярвали родителите ни, прародителите ни и в които са ни възпитавали. Това си е лично мнение. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Факти?! :head_hurts_kr: Дан Браун и факти?!

Всъщност цялата т.нар. фактология, с която той пише романа си, е плагиатствана от "Светата кръв и Светия Граал" - друга една литературна измипльотина с претенцията за историчност.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...